Zaustavljena prodaja Slap grupe

Bez autora
Jun 29 2011

Stečajni upravnik čačanske fabrike za proizvodnju čipsa i drugih prerađevina od krompira "Slap grupa" obustavio je prodaju fabrike javnim prikupljanjem ponuda. Stečaj je u fabriku uveden pre sedam meseci, a prodaja fabričke imovine koja je oglašena je 27. maja i čiji je rok trebalo da istekne sutra, zaustavljena je na osnovu naredbe Višeg javnog tužilaštva o zabrani raspolaganja imovinom stečajnog dužnika. U trenutku oglašavanja prodaje fabrike nije postojala zabrana, već je ona doneta kasnije kada je izvršen upis imovine u zemljišne knjige. Radnici, koji su pre sedam meseci kada je uveden stečaj u fabriku ostali bez posla, nadali su se novoj privatizaicij i ponovnom zaposlenju, ali su sada ogorčeni i najavljuju proteste. Imovina "Slap grupe" sa proizvodnjom, zemljištem i skladištima procenjena je na 4,76 miliona evra, a 30. jun je bio poslednji dan za polaganje depozita zainteresovanih kupaca.

Zaustavljena prodaja Slap grupeStečajni upravnik čačanske fabrike za proizvodnju čipsa i drugih prerađevina od krompira "Slap grupa" obustavio je prodaju fabrike javnim prikupljanjem ponuda, rekao je danas agenciji Beta bivši radnik i predsednik Samostalnog sindikata Zoran Zečević.

Stečaj je u fabriku uveden pre sedam meseci, a prodaja fabričke imovine koja je oglašena je 27. maja i čiji je rok trebalo da istekne sutra, zaustavljena je na osnovu naredbe Višeg javnog tužilaštva o zabrani raspolaganja imovinom stečajnog dužnika.

U trenutku oglašavanja prodaje fabrike nije postojala zabrana, već je ona doneta kasnije kada je izvršen upis imovine u zemljišne knjige.

Zečević je rekao da su radnici, koji su pre sedam meseci kada je uveden stečaj u fabriku ostali bez posla, ali su se nadali novoj privatizaicij i ponovnom zaposlenju, sada ogorčeni i najavljuju proteste.

Imovina "Slap grupe" sa proizvodnjom, zemljištem i skladištima procenjena je na 4,76 miliona evra, a 30. jun je bio poslednji dan za polaganje depozita zainteresovanih kupaca.

Zečević je rakao da je prema podacima Samostalnog sindikata bilo nekoliko zainteresovanih kupaca za "Slap grupu".

U "Slap grupu", koju Čačani zovu "Čipsara" i koja je privatizovana pre šest godina, 6. novembra 2010. godine uveden je stečaj zbog duga od 840 miliona dinara i blokade računa, a 137 radnika ostalo je bez posla.

Nakon toga, javili su se svi poverioci i utvrđen je ukupan dug fabrike od oko 15 miliona evra.

Privredni sud u Beogradu, 27. januara ove godine, doneo je rešenje o bankrotstvu većinskog vlasnika "Slap grupe" Slaviše Purića, a četiri meseca kasnije, nakon što je procenjen kapital fabrike, oglasio je novu prodaju te fabrike.

"Slap grupa", koja se pre privatizacije zvala "PIK Čačak" i bila najuspešnija fabrika u regionu, privatizovana je 2005. godine, kada je Purić otkupio većinu akcija te fabrike.

Purić je 2010. godine bio uhapšen zbog finansijskih malverzacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik